sobota, 15 października 2011

Chrupiące Piersi Kaczki Pachnące Szałwią i Tymiankiem

Serwowane ze złocistymi kawałkami dyni, szalotki, kawałkami boczku oraz świeżą rukolą.

Składniki:
*4 piersi z kaczki wraz ze skórą
*1 mała dynia piżmowa obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kostki około 2 cm
*200g gotowanego boczku, także pokrój w kostki wielkości 2 cm
*4 duże szalotki obierz i pokrój na połówki wzdłuż
*1 łyżka stołowa miodu naturalnego
*sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
*sok wyciśnięty z 1 limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
*50g masła
*50g świeżej posiekanej szałwii
*50g świeżego posiekanego tymianku
*1 pęczek około 200g świeżej Rukoli
*sól oraz miażdżony w moździerzu czarny pieprz

Sposób Przygotowania:
1 :
 -pokrojoną w kostkę dynię, połówki szalotki oraz pokrojony boczek przełóż do naczynia
 -dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz limonki, oliwę z oliwek, masło, posiekaną szałwię i
  tymianek, dopraw solą(najlepiej morską) i zmiażdżonym czarnym pieprzem
 -całość dokładnie wymieszaj
2 :
 -wszystkie wymieszane ze sobą składniki przełóż do naczynia żaroodpornego
 -piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut
3 :
 -piersi kaczki smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu na dużym ogni przez około 5 min
  (skóra powinna być chrupka i złocista)
 -następnie odwróć piersi kaczki skóra do góry, zmniejsz ogień i smaż przez kolejnych 4-6 min
4 :
 -pozwól kaczce delikatnie ostygnąć
 -następnie każda pierś pokrój wzdłuż na 3 plastry
5 :
 -serwuj z łyżką pieczonych warzyw, układając na nich po 3 plastry kaczki, oraz rukolą skropiona oliwa z
  oliwek

piątek, 14 października 2011

Dynia pieczona z tymiankiem

Składniki:
*1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
*40ml oliwy z oliwek
*2 łyżki stołowe masła
*sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
*5 gałązek tymianku ( z czego 3 obrane z listków, gryz potrzebne Ci są własnie listki)

















dynia piżmowa


Sposób przygotowania:
1 :
 -rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
 -obrane ze skórki, pokrojone na podłużne ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych kawałki dyni ułóż na
  blasze do pieczenia wycięta strona do góry
2 :
 -całość skropić oliwą z oliwek i w miejsce gniazd nasiennych nałożyć masło
 -następnie posyp sola oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
 -posyp wszystko listkami tymianku, dodaj także dwie całe gałązki tymianku
3 :
 - piecz w piekarniku przez około 40-45 minut aż dynie staną się miękkie i złociste

Jest to świetny dodatek do dań głównych( możesz zastąpić nim surówkę lub inny dodatek który zwykle serwujesz do dań) jest naprawdę smacznie.



Paella z kurczakiem i owocami morza

Jest to jedno z najlepszych dań kuchni Hiszpańskiej
Połączenie sypkiego ryżu, kurczaka, hiszpańskiego chorizo, owoców morza oraz starannie dobranych warzyw
Spróbuj tego w domu
Danie to jest wykwintne i nieco pracochłonne

Składniki :
*170g chorizo pokrojonego w cienkie plasterki
*110g boczku pokrojonego w drobna kostkę
*2 ząbki czosnku posiekanego w cienkie plasterki
*1 duża biała cebula pokrojona w drobną kostkę
*1 czerwona papryka pokrojona w drobna kostkę
*1 płaska łyżeczka listków świeżego tymianku
*¼ łyżeczki suszonych płatków czerwonego chilli
*570ml sypkiego ryżu CALASPARRA (Ryż, który preferują Hiszpanie
  to głównie ryż okrągły, higroskopijny, który bardzo pęcznieje,
  dzięki temu pochłania aromat i smak składników)
*1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
*125ml białego wytrawnego wina
*1,5L bulionu drobiowego podgrzej z ¼ łyżeczki nitek szafranu
*8 udek z kurczaka przekrojonych na połówki i wcześniej zrumienionych
*18 małych małż oczyszczonych w muszelkach
*110g świeżego bądź mrożonego zielonego groszku cukrowego
*4 duże pomidory pokrojone w kostkę
*120 ml dobrej oliwy z oliwek (najlepsza jest z pierwszego tłoczenia)
*1 pałka czosnku,podzielona na ząbki i obrana
*12 dużych krewetek w skorupkach
*450g kalmarów oczyszczonych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
*5 łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki
*sól oraz świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:


1 :
 -połowę odmierzonej oliwy z oliwek rozgrzej najlepiej w rondlu
 -dodaj chorizo, boczek i przesmażaj, aż się wytopi nieco tłuszczu
 -dodaj posiekane cebulę i czosnek oraz pieprz, przesmażaj aż zmięknie
 -dodaj tymianek płatki chilli i ryż, dokładnie mieszaj tak aby wszystkie ziarenka
   ryżu były powleczone tłuszczem i błyszczące
 -teraz dodaj paprykę oraz białe wytrawne wino,
 - gdy zredukuje się o 0,25 dodaj gorący bulion drobiowy
  oraz zrumienione udka kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut
 2 :
 -małże w muszelkach ułóż na dnie naczynia tak aby otwierały się na zewnątrz
 -dodaj groszek oraz pokrojone pomidorki, duś na małym ogni przez kolejne 10 minut
3 :
 -tymczasem rozgrzej pozostałą część oliwy z oliwek na kolejnej patelni, dodaj ząbki czosnku, krewetki    
  oraz pokrojone kalmary, zmaż na dużym ogniu przez około 2 minuty
 -całość odcedź z tłuszczu i dodaj do paelli
4 :
 -posiekaną natkę pietruszki dodaj na koniec dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj


środa, 12 października 2011

Chilli Con Carne

Jest to pikantne mięsne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej

Składniki:
*2 łyżki oliwy z oliwek
*2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
*2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
*1 kg chudego mięsa mielonego wołowego
*250 ml czerwonego wina
*800g posiekanych pomidorów z puszki
*3 łyżki przecieru pomidorowego
*2 czerwone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki lub 3/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
*1 płaska łyżeczka kminku
*1 płaska łyżeczka kolendry
*1 laska cynamonu
*40 ml sosu worcestershire
*1 kostka bulionu wołowego
*800g czerwonej fasoli z puszki wypłukanej i osuszonej
*drobno posiekane liście z 1 dużego pęczka kolendry
*sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób Przygotowania:
1 :
 -rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywą
 -dodaj cebulę i czosnek, przesmażaj aż zmiękną
 -zwiększ temperaturę, dodaj mięso, przesmażaj mieszając drewniana łyżką
  i przełamując dokładnie wszystkie kawałki mięsa tak by powstały mała sypkie kawałki

2 :
 -dodaj czerwone wino i gotuj przez 2-3 minuty

3 :
 -wymieszaj: pomidorki z puszki, przecier pomidorowy, świeże chilli(lub płatki), sos worcestershire, kolendrę, cynamon, kminek oraz pokruszoną kostkę bulionową wołową
 -dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
 -sporządzona masę dodaj do garnka z przesmażonym mięsem
 -doprowadź do wrzenia
 -przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 50-60 minut mieszając od czasu do czasu
 -zagęść 1 łyżką mąki dokładnie wymieszana z około 100 ml wody, całość dokładnie wymieszaj

4 :
 -dodaj fasolę i posiekane liście kolendry , doprowadź do wrzenia i gotuj przez jedną minutę
 -dopraw do smaku sola i pieprzem

Serwuj z ryżem, kwaśną śmietaną i mieszanką liści sałaty
(w alternatywie dla ryżu możesz serwować np ze swoim ulubionym makaronem)

                                       Smacznego :)

Warzywne Curry

 Wyśmienite wegetariańskie curry to połączenie: szpinaku, ciecierzycy oraz bakłażana
Sam/a zobacz jakie to proste
czas przygotowania to około 30 min

Składniki:
*!kg świeżych liści szpinaku (możesz je zastąpić mrożonym, jednakże w sezonie warto nabyć świeży, jest o wiele smaczniejszy)
*4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*2 średniej wielkości czerwone cebule
*puszka około 200 gram ciecierzycy
*2 ząbki czosnku
*2 zielone papryczki chilli
*1 łyżeczka nasion kolendry
*1 łyżeczka kminku
*1 duży bakłażan około 400g
*400g pomidorków z puszki (możesz je zastąpić świeżymi miękkimi pomidorkami)
*przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

1 :
 -cebule posiekaj w drobną kostkę
 -odsącz i opłucz 200g ciecierzycy
 -czosnek drobno posiekaj
 -papryczki chilli przekrój wzdłuż, następnie posiekaj w półplasterki wraz z nasionami
 -bakłażan pokrój w około 2 cm kostkę
 -pomidorki drobno posiekaj

2 :
 -Szpinak gotuj we wrzątku przez około 2 minuty
 -następnie schłódź pod bieżącą zimną wodą
 -delikatnie wyciśnij tak aby usunąć większość płynu (nie zgniataj)
 -odsączony z płynu szpinak bardzo drobno posiekaj

3 :
 -połowę oliwy z oliwek rozgrzej w dużym garnku
 -dodaj posiekaną cebulę, ciecierzycę, posiekany czosnek,półplasterki chilli, łyżeczkę nasion kolendry oraz      łyżeczkę kminku
 -przesmażaj na średnim ogni przez około 5 minut

3 :
 -dodaj do garnka resztę oliwy z oliwek i pokrojony w kostkę bakłażan
 -duś przez 10 minut często mieszając

4 :
 -dodaj pomidorki i szczyptę soli
 -przykryj
 -zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
  aż bakłażan będzie miękki
 -wymieszaj z drobno posiekanym szpinakiem
  (dopraw do smaku solą oraz pieprzem)
Danie jest gotowe do podania

wtorek, 11 października 2011

bigos z cukinii




Zaczął się okres cukinii. Cukinia jest świetnm i zdrowym owocem. Ma wysoką wartość dietetyczną, gdyż zawiera duże ilości cukrów, witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz karoten. Sole mineralne to: fosfor, wapń, magnez, żelazo.

Owoc cukinii wbrew pozorom posiada wiele witamin i minerałow.
Po za tymi właściwościami w owocu cukinii nie odkładają się metale ciężkie.
Odkwaszająco działają zawarte w niej związki zasadowe, bardzo dobrze wpływają na proces trawienia.
Zatem przedstawiam państwu proste przygotowanie takowego warzywa.
Przygotowałam przepis na bigos z cukinii. 

BIGOS Z CUKINII

SKŁADNIKI:

1 średnia cukinia
1 cebula
1 koncentrat pomidorowy
2 marchewki
2 parki kiełbasy zwykłej
trochę zielonej pietruszki
trochę margaryny do podsmażania
przyprawy:, sól, pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:

Owoc cukinii obrać ze skórki oraz wykroić ze środka pestki oraz miąż.
Umyć dokładnie warzywo.
Pokroić w dużą kostkę.
Wrzucić do garnka i podsmażać na margarynie, od czsu do czsu mieszać.
W tym czasie obrać marchewki, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Startą marchewkę dodać do cukini i razem prużyć. Mieszać od czsu do czsu.
Obrać cebulę i drobno pokroić. Zeszklić ja na margarynie.
Kiełbasę pokroić w kostkę i smażyć na margarynie.
Gdy kiełbasa będzie dobrze podsmażona dodać do niej cebulę oraz koncentrat pomidorowy.
Dobrze wymieszać.
Wrzucić kiełbasę z cebulą do cukinii i marchewki.
Doprawić solą, pieprzem.
Pokroić pietruszkę i dodać ją do cukinii i reszty składników. 

Czas przygotrowania 60 minut.

Porcje na 6 osób.

Stopień trudności łatwe.


Koszt to zaledwie 15 zł. http://latweprzepisykulinarne.blogspot.com/

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym


Jeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...

Składniki:

1 pierś kurczaka,
4 pomidory,
2 cebule,
1 papryka czerwona,
3 plasterki ananasa z puszki,
½ puszki kukurydzy,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżka octu,
szczypta curry,
szczypta Vegety lub Kucharka,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
szczypta pieprzu ziołowego,
sól do smaku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia,
ryż,

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.

Podajemy z ryżem.

poniedziałek, 10 października 2011



Włoski makaron z szynką, z lekką orientalną nutką
Potrawa zainspirowana została prezentem, włoskim makaronem Fusilli Ortolano (skręcone różnokolorowe kilkucentymetrowe pałeczki), otrzymanym od znajomych, którzy właśnie powrócili z wakacji ze słonecznej Italii.

Składniki (danie dla trzech osób):

30-40 dkg surowej szynki wieprzowej (mięso może być w zasadzie dowolne, różnica w przygotowaniu będzie objawiała się w czasie trwania obróbki termicznej),

Makaron Fusilli Ortolano - nadaje się właściwie każdy gruby makaron, ale bajecznie wyglądają w potrawie wymyślne kolorowe makarony, których obecnie mamy spory wybór w sprzedaży,

duży por (do potrawy używamy tylko młodej, białej i żółtozielonej części pora),

szczypiorek – 2 -3 łodyżki, jedna mała marchewka, ½ czerwonej cebuli,

pikantna papryczka, połowa cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 centymetr świeżego obranego imbiru,

1-2 pomidory z puszki z dwoma łyżkami zalewy,

3-4 łyżki oliwy z oliwek, Sól, pieprz.


Sposób przygotowania

Marynata do mięsa

Mięso, po wcześniejszym usunięciu żyłek i tłuszczu, kroimy na 2-3 milimetrowe plasterki (kształt dowolny), jednak porcje powinny mieć podobną wielkość. Kroimy w cienkie paseczki papryczkę, czosnek oraz imbir. Mięso zalewamy (w głębokim naczyniu) oliwą, dorzucamy papryczkę, czosnek, imbir, skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, solimy oraz doprawiamy pieprzem do smaku. Całość mieszamy w celu równomiernego połączenia się składników. Pozostawiamy w lodówce na około 3 -4 godziny (naturalnie można skrócić etap lodówkowy, jednakże mięso nie nabierze właściwego smaku).

Przygotowanie potrawy


Kroimy w cienkie paseczki (zapałki) marchewkę, w cienkie 1 milimetrowe krążki pora, w cienkie paski cebulę oraz drobno kroimy szczypiorek. Na gorącą, lekko posoloną wodę wrzucamy makaron i gotujemy stosownie do jego rodzaju. Równocześnie rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plasterki mięsa, wcześniej pozbawione dodatków (kawałków papryczki, czosnku oraz imbiru) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, nie dodając tłuszczu gdyż na mięsie pozostała oliwa z marynaty. Wyjmujemy usmażone mięso i wrzucamy na patelnię wcześniej oddzieloną od mięsa marynatę oraz marchewkę. Po 2 minutach dorzucamy pora, cebulę, szczypiorek i smażymy 2 minuty (mieszając, co chwilę), a następnie zdejmujemy z patelni. Na zakończenie na patelnię (wciąż tą samą – pełną smaków) wrzucamy pokrojone cienko 2 pomidory z puszki z dodatkiem sosu pomidorowego i podsmażamy około 2 minuty. Całość obróbki termicznej produktów powinna zająć około siedem osiem minut. Ten sam mniej więcej czas potrzebny jest do ugotowania makaronu.


Gdy wszystkie produkty są gotowe przystępujemy do podania potrawy


Na talerzu układamy najpierw porcję makaronu, dodajmy na wierzch makaronu podsmażoną szynkę, potrawę dekorujemy warzywami (marchewka, por, szczypiorek, cebula z dodatkami papryczki, imbiru oraz czosnku) a następnie dekorujemy szynkę sosem z podsmażonych pomidorów.


Dzisiaj jadłem. Wierzcie Mi, naprawdę palce lizać!!! 

Sałatka z Brokułów w sosie serowym z grillowanym boczkiem

do przygotowania potrzebne będą:
*1,2 kg Brokułów (podzielonych na różyczki, w sezonie zakupisz świeże, są o wiele smaczniejsze)
*150 ml kwaśnej śmietanki 18 % lub jogurtu naturalnego
*100 ml majonezu
*20 dag sera żółtego cheddar
*30 dag boczku (najlepszy jest wędzony, jednakże możesz go zastąpić gotowanym)
*20 ml białego octu winnego  (lub ewentualnie 15 ml octu spirytusowego)
*1 ząbek czosnku
*przyprawy:
-sól
-cukier
-grubo mielony czarny pieprz

Sposób Przygotowania:
Nastaw około 2 litry osolonej wody  (woda musi mieć wyrazisty słony smak)
Podzielone na różyczki, umyte brokuły przełóż do garnka z Gotującą  
się wodą, na małym płomieniu gotuj brokuły około 4/6 minut,
Przygotuj naczynie z zimna woda, w czasie gdy brokuły się gotują.
Sprawdź brokuły powinny być chrupkie i mieć intensywny zielony kolor,
jeśli  pożółkną, może to oznaczać że się rozgotowały a tego nie chcesz.
Brokuły odcedź i przełóż do naczynia z zimną woda na kilka minut,
gdy już będą zimne, ponownie odcedź, odsącz z wody i schowaj do lodówki.

Sos serowy:
Ser zetrzeć na tarle na grube wiórki (paski) przełóż  do naczynia nie przygniataj,
dodaj 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego, 100 ml majonezu,
20 ml octu winnego, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszaj,
dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem możesz dodać również
cukier by załagodzić ostry smak

Boczek pokrój w Cienkie słupki, przesmażaj na patelni nie używając do tego tłuszczu
przesmażony boczek odsącz z tłuszczu który się wytopił, możesz użyć do tego papie-
rowego ręcznika kuchennego.

Schłodzone brokuły  możesz pokroić następnie dodaj sos, dokładnie wymieszaj.
Podane na talerzykach porcje posyp boczkiem.

Jako element dekoracyjny jak i urozmaicenie dania możesz dodać listki świeżego
młodego szpinaku, tarty parmezan oraz ciepłe pieczywo ziołowe/czosnkowe