środa, 12 października 2011

Warzywne Curry

 Wyśmienite wegetariańskie curry to połączenie: szpinaku, ciecierzycy oraz bakłażana
Sam/a zobacz jakie to proste
czas przygotowania to około 30 min

Składniki:
*!kg świeżych liści szpinaku (możesz je zastąpić mrożonym, jednakże w sezonie warto nabyć świeży, jest o wiele smaczniejszy)
*4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*2 średniej wielkości czerwone cebule
*puszka około 200 gram ciecierzycy
*2 ząbki czosnku
*2 zielone papryczki chilli
*1 łyżeczka nasion kolendry
*1 łyżeczka kminku
*1 duży bakłażan około 400g
*400g pomidorków z puszki (możesz je zastąpić świeżymi miękkimi pomidorkami)
*przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

1 :
 -cebule posiekaj w drobną kostkę
 -odsącz i opłucz 200g ciecierzycy
 -czosnek drobno posiekaj
 -papryczki chilli przekrój wzdłuż, następnie posiekaj w półplasterki wraz z nasionami
 -bakłażan pokrój w około 2 cm kostkę
 -pomidorki drobno posiekaj

2 :
 -Szpinak gotuj we wrzątku przez około 2 minuty
 -następnie schłódź pod bieżącą zimną wodą
 -delikatnie wyciśnij tak aby usunąć większość płynu (nie zgniataj)
 -odsączony z płynu szpinak bardzo drobno posiekaj

3 :
 -połowę oliwy z oliwek rozgrzej w dużym garnku
 -dodaj posiekaną cebulę, ciecierzycę, posiekany czosnek,półplasterki chilli, łyżeczkę nasion kolendry oraz      łyżeczkę kminku
 -przesmażaj na średnim ogni przez około 5 minut

3 :
 -dodaj do garnka resztę oliwy z oliwek i pokrojony w kostkę bakłażan
 -duś przez 10 minut często mieszając

4 :
 -dodaj pomidorki i szczyptę soli
 -przykryj
 -zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
  aż bakłażan będzie miękki
 -wymieszaj z drobno posiekanym szpinakiem
  (dopraw do smaku solą oraz pieprzem)
Danie jest gotowe do podania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz