Wyśmienite wegetariańskie curry to połączenie: szpinaku, ciecierzycy oraz bakłażana
Sam/a zobacz jakie to proste
czas przygotowania to około 30 min
Składniki:
*!kg świeżych liści szpinaku (możesz je zastąpić mrożonym, jednakże w sezonie warto nabyć świeży, jest o wiele smaczniejszy)
*4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*2 średniej wielkości czerwone cebule
*puszka około 200 gram ciecierzycy
*2 ząbki czosnku
*2 zielone papryczki chilli
*1 łyżeczka nasion kolendry
*1 łyżeczka kminku
*1 duży bakłażan około 400g
*400g pomidorków z puszki (możesz je zastąpić świeżymi miękkimi pomidorkami)
*przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
1 :
-cebule posiekaj w drobną kostkę
-odsącz i opłucz 200g ciecierzycy
-czosnek drobno posiekaj
-papryczki chilli przekrój wzdłuż, następnie posiekaj w półplasterki wraz z nasionami
-bakłażan pokrój w około 2 cm kostkę
-pomidorki drobno posiekaj
2 :
-Szpinak gotuj we wrzątku przez około 2 minuty
-następnie schłódź pod bieżącą zimną wodą
-delikatnie wyciśnij tak aby usunąć większość płynu (nie zgniataj)
-odsączony z płynu szpinak bardzo drobno posiekaj
3 :
-połowę oliwy z oliwek rozgrzej w dużym garnku
-dodaj posiekaną cebulę, ciecierzycę, posiekany czosnek,półplasterki chilli, łyżeczkę nasion kolendry oraz łyżeczkę kminku
-przesmażaj na średnim ogni przez około 5 minut
3 :
-dodaj do garnka resztę oliwy z oliwek i pokrojony w kostkę bakłażan
-duś przez 10 minut często mieszając
4 :
-dodaj pomidorki i szczyptę soli
-przykryj
-zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
aż bakłażan będzie miękki
-wymieszaj z drobno posiekanym szpinakiem
(dopraw do smaku solą oraz pieprzem)
Danie jest gotowe do podania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz