piątek, 14 października 2011

Paella z kurczakiem i owocami morza

Jest to jedno z najlepszych dań kuchni Hiszpańskiej
Połączenie sypkiego ryżu, kurczaka, hiszpańskiego chorizo, owoców morza oraz starannie dobranych warzyw
Spróbuj tego w domu
Danie to jest wykwintne i nieco pracochłonne

Składniki :
*170g chorizo pokrojonego w cienkie plasterki
*110g boczku pokrojonego w drobna kostkę
*2 ząbki czosnku posiekanego w cienkie plasterki
*1 duża biała cebula pokrojona w drobną kostkę
*1 czerwona papryka pokrojona w drobna kostkę
*1 płaska łyżeczka listków świeżego tymianku
*¼ łyżeczki suszonych płatków czerwonego chilli
*570ml sypkiego ryżu CALASPARRA (Ryż, który preferują Hiszpanie
  to głównie ryż okrągły, higroskopijny, który bardzo pęcznieje,
  dzięki temu pochłania aromat i smak składników)
*1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
*125ml białego wytrawnego wina
*1,5L bulionu drobiowego podgrzej z ¼ łyżeczki nitek szafranu
*8 udek z kurczaka przekrojonych na połówki i wcześniej zrumienionych
*18 małych małż oczyszczonych w muszelkach
*110g świeżego bądź mrożonego zielonego groszku cukrowego
*4 duże pomidory pokrojone w kostkę
*120 ml dobrej oliwy z oliwek (najlepsza jest z pierwszego tłoczenia)
*1 pałka czosnku,podzielona na ząbki i obrana
*12 dużych krewetek w skorupkach
*450g kalmarów oczyszczonych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
*5 łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki
*sól oraz świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:


1 :
 -połowę odmierzonej oliwy z oliwek rozgrzej najlepiej w rondlu
 -dodaj chorizo, boczek i przesmażaj, aż się wytopi nieco tłuszczu
 -dodaj posiekane cebulę i czosnek oraz pieprz, przesmażaj aż zmięknie
 -dodaj tymianek płatki chilli i ryż, dokładnie mieszaj tak aby wszystkie ziarenka
   ryżu były powleczone tłuszczem i błyszczące
 -teraz dodaj paprykę oraz białe wytrawne wino,
 - gdy zredukuje się o 0,25 dodaj gorący bulion drobiowy
  oraz zrumienione udka kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut
 2 :
 -małże w muszelkach ułóż na dnie naczynia tak aby otwierały się na zewnątrz
 -dodaj groszek oraz pokrojone pomidorki, duś na małym ogni przez kolejne 10 minut
3 :
 -tymczasem rozgrzej pozostałą część oliwy z oliwek na kolejnej patelni, dodaj ząbki czosnku, krewetki    
  oraz pokrojone kalmary, zmaż na dużym ogniu przez około 2 minuty
 -całość odcedź z tłuszczu i dodaj do paelli
4 :
 -posiekaną natkę pietruszki dodaj na koniec dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz