do przygotowania potrzebne będą:
*1,2 kg Brokułów (podzielonych na różyczki, w sezonie zakupisz świeże, są o wiele smaczniejsze)
*150 ml kwaśnej śmietanki 18 % lub jogurtu naturalnego
*100 ml majonezu
*20 dag sera żółtego cheddar
*30 dag boczku (najlepszy jest wędzony, jednakże możesz go zastąpić gotowanym)
*20 ml białego octu winnego (lub ewentualnie 15 ml octu spirytusowego)
*1 ząbek czosnku
*przyprawy:
-sól
-cukier
-grubo mielony czarny pieprz
Sposób Przygotowania:
Nastaw około 2 litry osolonej wody (woda musi mieć wyrazisty słony smak)
Podzielone na różyczki, umyte brokuły przełóż do garnka z Gotującą
się wodą, na małym płomieniu gotuj brokuły około 4/6 minut,
Przygotuj naczynie z zimna woda, w czasie gdy brokuły się gotują.
Sprawdź brokuły powinny być chrupkie i mieć intensywny zielony kolor,
jeśli pożółkną, może to oznaczać że się rozgotowały a tego nie chcesz.
Brokuły odcedź i przełóż do naczynia z zimną woda na kilka minut,
gdy już będą zimne, ponownie odcedź, odsącz z wody i schowaj do lodówki.
Sos serowy:
Ser zetrzeć na tarle na grube wiórki (paski) przełóż do naczynia nie przygniataj,
dodaj 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego, 100 ml majonezu,
20 ml octu winnego, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszaj,
dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem możesz dodać również
cukier by załagodzić ostry smak
Boczek pokrój w Cienkie słupki, przesmażaj na patelni nie używając do tego tłuszczu
przesmażony boczek odsącz z tłuszczu który się wytopił, możesz użyć do tego papie-
rowego ręcznika kuchennego.
Schłodzone brokuły możesz pokroić następnie dodaj sos, dokładnie wymieszaj.
Podane na talerzykach porcje posyp boczkiem.
Jako element dekoracyjny jak i urozmaicenie dania możesz dodać listki świeżego
młodego szpinaku, tarty parmezan oraz ciepłe pieczywo ziołowe/czosnkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz