poniedziałek, 12 listopada 2012

Pyszny Hamburger Wieprzowo-wołowy

Składniki na 4 porcje:

*300g mielonego mięsa wieprzowego (z łopatki)

*200g mielonego mięsa wołowego (najlepiej pierwszej klasy zawiera stosunkowo nie duzo tłuszczu )
*50 ml wody
*100ml bułki tartej
*1 średniej wielkości cebulka posiekana bardzo drobno w kostkę
*2 łyzeczki dobrej musztardy ( ja uzywam dijon)
*1/2 łyżeczki soli
*1 łyżeczka sosu worcestershire
*1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego
*1 łyżka stołowa sosu słodkie chilli  (np tao-tao jest dobry)
*1 łyzeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
*1 białko jajka
*jako dodatki sałata lodowa, cienkie plastry ogórka kiszonego, plastry pomidora i oczywiście sos,
ja dodaję sos czosnkowy lub sos BBQ
*4 bułki hamburgerowe, mozesz zastapic je innymi bułkami, polecam Ci kajzerki lekko podgrzane przed składaniem

 Sposób przygotowania:
1. Do naczynia włóż mięso mielone wieprzowe oraz wołowe, dodaj wodę, musztardę, sos worcestershire,

sos sojowy ciemny, posiekana cebulę, sos słodkie chilli, sól, swieżo mielony czarny pieprz oraz białko jajka.
2.Składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj bułkę tartą i ponownie dokładnie wymieszaj.
3.Podziel na 4 równe porcje ( około 140 gramów każda) tworząc ogągłe płaskie placki.
4.Smaż na małym ogniu na dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni po 3 minuty z kazdej strony.
5.Bułki w miedzyczasie gdy smażysz Hambugrery możesz przeciąc na połówki i podgrzać w piekarniku.
6.Nastepnie dodaj swoje ulubine dodatki takie jak sałata, ogórek, pomidor do tego Twoje usmażone mięso, i gotowe. SMACZNEGO


hamburgery zazwyczaj serwowane sa z Frytkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz