piątek, 14 października 2011

Dynia pieczona z tymiankiem

Składniki:
*1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
*40ml oliwy z oliwek
*2 łyżki stołowe masła
*sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
*5 gałązek tymianku ( z czego 3 obrane z listków, gryz potrzebne Ci są własnie listki)

















dynia piżmowa


Sposób przygotowania:
1 :
 -rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
 -obrane ze skórki, pokrojone na podłużne ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych kawałki dyni ułóż na
  blasze do pieczenia wycięta strona do góry
2 :
 -całość skropić oliwą z oliwek i w miejsce gniazd nasiennych nałożyć masło
 -następnie posyp sola oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
 -posyp wszystko listkami tymianku, dodaj także dwie całe gałązki tymianku
3 :
 - piecz w piekarniku przez około 40-45 minut aż dynie staną się miękkie i złociste

Jest to świetny dodatek do dań głównych( możesz zastąpić nim surówkę lub inny dodatek który zwykle serwujesz do dań) jest naprawdę smacznie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz