sobota, 8 października 2011

Staropolski Rosół Niedzielny mojej Babci :)

do przygotowania potrzebne będą:
*porcja rosołowa drobiowa
*3 średniej wielkości marchewki
*połowa dorodnego selera(selera można zastapić 2 korzeniami pietruszki
*1 por
*1 cebula
*2 ładne liście białej kapusty
*2 listki laurowe
*4 ziarna ziela angielskiego
*1 papryka czerwona
*2 ząbki czosnku
*1 pęczek natki pietruszki
*około 5 l wody pitnej
*przyprawy:sól, pieprz świeżo mielony,maggi,może być vegata, odrobina gałki muszkatołowej
*1 łyżka stołowa oleju roślinnego

przygotowanie:
porcję rosołową drobiową umyć i osuszyć,
przełożyć do garnka z wodą,
postawić na kuchence na małym ogniu, dodać ziele angielskie, liście laurowe,
2 obrane ząbki czosnku, obrana połowę korzenia selera pokrojonego na części,
bądź (2 korzenie obranej pietruszki), oczyszczony por, 2 oczyszczone liście kapusty
oraz jedną marchewkę pokrojona w duże słupki(np 4 podłużne części).
Cebule pokroić w plastry, jeśli korzystacie z kuchni elektrycznej, poukładać plastry cebuli na płycie grzewczej i przypalić, jeśli z gazowej możecie położyć cebulę w całości na palniku i również przypalić,
oskrobaną bądź obrana ze skórki marchew pokroić w średniej wielkości kawałki, nastawić patelnię z 1 łyżką
oleju roślinnego, nagrzać, na patelnię dodać pokrojone kawałki marchewki, przesmażać do uzyskania lekko
brązowego koloru. Przypaloną Cebulę oraz przesmażoną marchewkę dodać do wywaru.
gotować na bardzo małym ogniu przez około 80 minut.
W czasie gdy rosół Ci się pomału gotuje
weź deskę do krojenia, oraz ostry nóż i delikatnymi ruchami posiekaj pietruszkę do dania, następnie sprawdź
czy marchew która dodałeś/łaś na początku już jest miękka, jeśli tak odcedź ją z rosołu łyżką cedzakową, odstaw na chwilę w chłodne miejsce, gdy już spadnie jej temperatura to takiego stopnia byś mógł/mogła ją
swobodnie dotykać, wtedy pokrój ja w drobna kostkę.
sprawdź następnie czy porcja rosołowa jest już miękka i czy w wywarze widać naturalnie wytopione oczka,
doprawiaj do smaku: sola i pieprzem świeżo mielonym czarnym pieprzem, jeśli lubisz możesz dodać maggi i vegety, ja zawszę dodaje magi(ma ona dla mnie swój niepowtarzalny smak tak jak i gałka muszkatołowa, która dodaje swego aromatu).
Dla ulepszenia możesz dodatkowo dołożyć jedną kostkę rosołowa drobiową.
Jeśli uważasz że smak jest taki jaki naprawdę Ci odpowiada, odcedź zawartość garnka do innego naczynia.
(kolor rosołu powinien być ciemno-żółty)

Serwuj w bulionówkach z posiekana pietruszką i pokrojona marchewką.
Najlepiej moim zdaniem smakuje z makaronem (nitki)

                                           Czekam na wasze cenne uwagi
                                                                                                Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz