środa, 5 października 2011

Krem z pieczonej cebulki

do przygotowania potrzebne będą:
*1,5 kg białej obranej cebuli
*2 L wody
*3 listki Laurowe
*4 ziarna ziela angielskiego
*spora szczypta gałki muszkatołowej
*łyżeczka cukru
*śmietanka 30% około 200ml
*pieprz, sól oraz Maggi do smaku


PRZYGOTOWANiE:

obraną cebulę należy pokroić na cząstki i opruszyć 1 łyżeczką cukru,
następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220/240 stopni C
piec około 20 minut (powinna miec brązowwawy kolor)
wodę nalezy zagotowac z zielem angileskim, liściem laurowym oraz
gałką muszkatołową tartą.
gdy cebulka sie upiecze nalezy przełożyć ją do garnka z wcześniej
sporządzonym wywarem, następnie zmiksowac blenderem, dodać
śmietankę . Doprowadzić do wrzenia, nie gotować . doprawic solą,
pieprzem oraz maggi

Dla wzmocnienia smaku mozna dodać jedna nie upieczoną cebulę
i równiez zmiksować . dobrze smakuje z grzankami ziołowymi.


                                 SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz