sobota, 15 października 2011

Chrupiące Piersi Kaczki Pachnące Szałwią i Tymiankiem

Serwowane ze złocistymi kawałkami dyni, szalotki, kawałkami boczku oraz świeżą rukolą.

Składniki:
*4 piersi z kaczki wraz ze skórą
*1 mała dynia piżmowa obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kostki około 2 cm
*200g gotowanego boczku, także pokrój w kostki wielkości 2 cm
*4 duże szalotki obierz i pokrój na połówki wzdłuż
*1 łyżka stołowa miodu naturalnego
*sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
*sok wyciśnięty z 1 limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
*50g masła
*50g świeżej posiekanej szałwii
*50g świeżego posiekanego tymianku
*1 pęczek około 200g świeżej Rukoli
*sól oraz miażdżony w moździerzu czarny pieprz

Sposób Przygotowania:
1 :
 -pokrojoną w kostkę dynię, połówki szalotki oraz pokrojony boczek przełóż do naczynia
 -dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz limonki, oliwę z oliwek, masło, posiekaną szałwię i
  tymianek, dopraw solą(najlepiej morską) i zmiażdżonym czarnym pieprzem
 -całość dokładnie wymieszaj
2 :
 -wszystkie wymieszane ze sobą składniki przełóż do naczynia żaroodpornego
 -piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut
3 :
 -piersi kaczki smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu na dużym ogni przez około 5 min
  (skóra powinna być chrupka i złocista)
 -następnie odwróć piersi kaczki skóra do góry, zmniejsz ogień i smaż przez kolejnych 4-6 min
4 :
 -pozwól kaczce delikatnie ostygnąć
 -następnie każda pierś pokrój wzdłuż na 3 plastry
5 :
 -serwuj z łyżką pieczonych warzyw, układając na nich po 3 plastry kaczki, oraz rukolą skropiona oliwa z
  oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz