Serwowane ze złocistymi kawałkami dyni, szalotki, kawałkami boczku oraz świeżą rukolą.
Składniki:
*4 piersi z kaczki wraz ze skórą
*1 mała dynia piżmowa obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kostki około 2 cm
*200g gotowanego boczku, także pokrój w kostki wielkości 2 cm
*4 duże szalotki obierz i pokrój na połówki wzdłuż
*1 łyżka stołowa miodu naturalnego
*sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
*sok wyciśnięty z 1 limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
*50g masła
*50g świeżej posiekanej szałwii
*50g świeżego posiekanego tymianku
*1 pęczek około 200g świeżej Rukoli
*sól oraz miażdżony w moździerzu czarny pieprz
Sposób Przygotowania:
1 :
-pokrojoną w kostkę dynię, połówki szalotki oraz pokrojony boczek przełóż do naczynia
-dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz limonki, oliwę z oliwek, masło, posiekaną szałwię i
tymianek, dopraw solą(najlepiej morską) i zmiażdżonym czarnym pieprzem
-całość dokładnie wymieszaj
2 :
-wszystkie wymieszane ze sobą składniki przełóż do naczynia żaroodpornego
-piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut
3 :
-piersi kaczki smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu na dużym ogni przez około 5 min
(skóra powinna być chrupka i złocista)
-następnie odwróć piersi kaczki skóra do góry, zmniejsz ogień i smaż przez kolejnych 4-6 min
4 :
-pozwól kaczce delikatnie ostygnąć
-następnie każda pierś pokrój wzdłuż na 3 plastry
5 :
-serwuj z łyżką pieczonych warzyw, układając na nich po 3 plastry kaczki, oraz rukolą skropiona oliwa z
oliwek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz