wtorek, 11 października 2011

bigos z cukinii




Zaczął się okres cukinii. Cukinia jest świetnm i zdrowym owocem. Ma wysoką wartość dietetyczną, gdyż zawiera duże ilości cukrów, witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz karoten. Sole mineralne to: fosfor, wapń, magnez, żelazo.

Owoc cukinii wbrew pozorom posiada wiele witamin i minerałow.
Po za tymi właściwościami w owocu cukinii nie odkładają się metale ciężkie.
Odkwaszająco działają zawarte w niej związki zasadowe, bardzo dobrze wpływają na proces trawienia.
Zatem przedstawiam państwu proste przygotowanie takowego warzywa.
Przygotowałam przepis na bigos z cukinii. 

BIGOS Z CUKINII

SKŁADNIKI:

1 średnia cukinia
1 cebula
1 koncentrat pomidorowy
2 marchewki
2 parki kiełbasy zwykłej
trochę zielonej pietruszki
trochę margaryny do podsmażania
przyprawy:, sól, pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:

Owoc cukinii obrać ze skórki oraz wykroić ze środka pestki oraz miąż.
Umyć dokładnie warzywo.
Pokroić w dużą kostkę.
Wrzucić do garnka i podsmażać na margarynie, od czsu do czsu mieszać.
W tym czasie obrać marchewki, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Startą marchewkę dodać do cukini i razem prużyć. Mieszać od czsu do czsu.
Obrać cebulę i drobno pokroić. Zeszklić ja na margarynie.
Kiełbasę pokroić w kostkę i smażyć na margarynie.
Gdy kiełbasa będzie dobrze podsmażona dodać do niej cebulę oraz koncentrat pomidorowy.
Dobrze wymieszać.
Wrzucić kiełbasę z cebulą do cukinii i marchewki.
Doprawić solą, pieprzem.
Pokroić pietruszkę i dodać ją do cukinii i reszty składników. 

Czas przygotrowania 60 minut.

Porcje na 6 osób.

Stopień trudności łatwe.


Koszt to zaledwie 15 zł. http://latweprzepisykulinarne.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz