Zaczął się okres cukinii. Cukinia jest świetnm i zdrowym owocem. Ma wysoką wartość dietetyczną, gdyż zawiera duże ilości cukrów, witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz karoten. Sole mineralne to: fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Owoc cukinii wbrew pozorom posiada wiele witamin i minerałow.
Po za tymi właściwościami w owocu cukinii nie odkładają się metale ciężkie.
Odkwaszająco działają zawarte w niej związki zasadowe, bardzo dobrze wpływają na proces trawienia.
Zatem przedstawiam państwu proste przygotowanie takowego warzywa.
Przygotowałam przepis na bigos z cukinii.
BIGOS Z CUKINII
SKŁADNIKI:
1 średnia cukinia
1 cebula
1 koncentrat pomidorowy
2 marchewki
2 parki kiełbasy zwykłej
trochę zielonej pietruszki
trochę margaryny do podsmażania
przyprawy:, sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Owoc cukinii obrać ze skórki oraz wykroić ze środka pestki oraz miąż.
Umyć dokładnie warzywo.
Pokroić w dużą kostkę.
Wrzucić do garnka i podsmażać na margarynie, od czsu do czsu mieszać.
W tym czasie obrać marchewki, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Startą marchewkę dodać do cukini i razem prużyć. Mieszać od czsu do czsu.
Obrać cebulę i drobno pokroić. Zeszklić ja na margarynie.
Kiełbasę pokroić w kostkę i smażyć na margarynie.
Gdy kiełbasa będzie dobrze podsmażona dodać do niej cebulę oraz koncentrat pomidorowy.
Dobrze wymieszać.
Wrzucić kiełbasę z cebulą do cukinii i marchewki.
Doprawić solą, pieprzem.
Pokroić pietruszkę i dodać ją do cukinii i reszty składników.
Czas przygotrowania 60 minut.
Porcje na 6 osób.
Stopień trudności łatwe.
Koszt to zaledwie 15 zł. http://latweprzepisykulinarne.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz