Składniki:
*2 łyżki oliwy z oliwek
*2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
*2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
*1 kg chudego mięsa mielonego wołowego
*250 ml czerwonego wina
*800g posiekanych pomidorów z puszki
*3 łyżki przecieru pomidorowego
*2 czerwone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki lub 3/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
*1 płaska łyżeczka kminku
*1 płaska łyżeczka kolendry
*1 laska cynamonu
*40 ml sosu worcestershire
*1 kostka bulionu wołowego
*800g czerwonej fasoli z puszki wypłukanej i osuszonej
*drobno posiekane liście z 1 dużego pęczka kolendry
*sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób Przygotowania:
1 :
-rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywą
-dodaj cebulę i czosnek, przesmażaj aż zmiękną
-zwiększ temperaturę, dodaj mięso, przesmażaj mieszając drewniana łyżką
i przełamując dokładnie wszystkie kawałki mięsa tak by powstały mała sypkie kawałki
2 :
-dodaj czerwone wino i gotuj przez 2-3 minuty
3 :
-wymieszaj: pomidorki z puszki, przecier pomidorowy, świeże chilli(lub płatki), sos worcestershire, kolendrę, cynamon, kminek oraz pokruszoną kostkę bulionową wołową
-dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
-sporządzona masę dodaj do garnka z przesmażonym mięsem
-doprowadź do wrzenia
-przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 50-60 minut mieszając od czasu do czasu
-zagęść 1 łyżką mąki dokładnie wymieszana z około 100 ml wody, całość dokładnie wymieszaj
4 :
-dodaj fasolę i posiekane liście kolendry , doprowadź do wrzenia i gotuj przez jedną minutę
-dopraw do smaku sola i pieprzem
Serwuj z ryżem, kwaśną śmietaną i mieszanką liści sałaty
(w alternatywie dla ryżu możesz serwować np ze swoim ulubionym makaronem)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz