środa, 12 października 2011

Chilli Con Carne

Jest to pikantne mięsne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej

Składniki:
*2 łyżki oliwy z oliwek
*2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
*2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
*1 kg chudego mięsa mielonego wołowego
*250 ml czerwonego wina
*800g posiekanych pomidorów z puszki
*3 łyżki przecieru pomidorowego
*2 czerwone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki lub 3/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
*1 płaska łyżeczka kminku
*1 płaska łyżeczka kolendry
*1 laska cynamonu
*40 ml sosu worcestershire
*1 kostka bulionu wołowego
*800g czerwonej fasoli z puszki wypłukanej i osuszonej
*drobno posiekane liście z 1 dużego pęczka kolendry
*sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób Przygotowania:
1 :
 -rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywą
 -dodaj cebulę i czosnek, przesmażaj aż zmiękną
 -zwiększ temperaturę, dodaj mięso, przesmażaj mieszając drewniana łyżką
  i przełamując dokładnie wszystkie kawałki mięsa tak by powstały mała sypkie kawałki

2 :
 -dodaj czerwone wino i gotuj przez 2-3 minuty

3 :
 -wymieszaj: pomidorki z puszki, przecier pomidorowy, świeże chilli(lub płatki), sos worcestershire, kolendrę, cynamon, kminek oraz pokruszoną kostkę bulionową wołową
 -dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
 -sporządzona masę dodaj do garnka z przesmażonym mięsem
 -doprowadź do wrzenia
 -przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 50-60 minut mieszając od czasu do czasu
 -zagęść 1 łyżką mąki dokładnie wymieszana z około 100 ml wody, całość dokładnie wymieszaj

4 :
 -dodaj fasolę i posiekane liście kolendry , doprowadź do wrzenia i gotuj przez jedną minutę
 -dopraw do smaku sola i pieprzem

Serwuj z ryżem, kwaśną śmietaną i mieszanką liści sałaty
(w alternatywie dla ryżu możesz serwować np ze swoim ulubionym makaronem)

                                       Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz