do przygotowania potrzebne będą:
* 3 łyżki stołowe białego sosu rybnego,
* świerzo mielony czarn\y pieprz
* 3 ząbki czosnku obrane i rozdrobnione
* 2 duże czerwone papryczki chilli drobno posiekane
* 2 małe łyzeczki cukru
* 8 udek z kurczaka ( wazne aby kości i skóry były usuniete)
* 2 łyzki oleju roslinnego
składniki sosu:
* 3 łyzki stołowe soku z limonki
* 3 łyzki cukru pudru
* 200g makaronu ryżowego
* 2 ogórki przekrojoe wzdłuż na połowe i pokrojone w cienkie plasterki
* mała garść świerzych liści mięty
* 4 cebulki szalotki obrane i drobno pokrojone
* 2 łyzki orzechów nerkowca, drobno pokruszone (nie mielone)
Sposób przygotowania:
1.do naczynia włóż sos rybny, chilli, czosnek, pieprz i cukier,
następnie dokładnie wymieszaj.
2.w kolejnym naczyniu ułuż udka, polej połowa marynaty, przykryj folia spozywczą i schowaj do lodówki na 20 min. pozostała połowe marynaty zostaw, będzie jeszcze potrzebna,
3.drugą połowę marynaty sok z limonki i cukier puder połącz i dokładnie mieszaj az cukier się rozpuści
4. w żaroodpornym naczyni zalej makaron ryżowy wrząca wodą i odstaw na minutę, aż makaron zmięknie
5.natępnie przełóż makaron na druszlak i płukaj pod zimną wodą,
osuszony makaron w dużej misce wymieszaj z pokruszonymi orzechami nerkowca, pokrojoną cebulką,
miętą aż sie dobrze połączą.
6.wyjmij udka z lodówki i usuń z nich nadmiar marynaty,
na dużej patelni rozgrzej olej i smaz udka na średnio duzym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
7.sałatke makaronową rozłóż na 4 talerze tak by zostało miejsce na kurczaka, w miejscu na kurczaka ułuż usmażone udka z kurczaka :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz