do przygotowania potrzebne będą:
* 3 łyżki stołowe białego sosu rybnego,
* świerzo mielony czarn\y pieprz
* 3 ząbki czosnku obrane i rozdrobnione
* 2 duże czerwone papryczki chilli drobno posiekane
* 2 małe łyzeczki cukru
* 8 udek z kurczaka ( wazne aby kości i skóry były usuniete)
* 2 łyzki oleju roslinnego
składniki sosu:
* 3 łyzki stołowe soku z limonki
* 3 łyzki cukru pudru
* 200g makaronu ryżowego
* 2 ogórki przekrojoe wzdłuż na połowe i pokrojone w cienkie plasterki
* mała garść świerzych liści mięty
* 4 cebulki szalotki obrane i drobno pokrojone
* 2 łyzki orzechów nerkowca, drobno pokruszone (nie mielone)
Sposób przygotowania:
1.do naczynia włóż sos rybny, chilli, czosnek, pieprz i cukier,
następnie dokładnie wymieszaj.
2.w kolejnym naczyniu ułuż udka, polej połowa marynaty, przykryj folia spozywczą i schowaj do lodówki na 20 min. pozostała połowe marynaty zostaw, będzie jeszcze potrzebna,
3.drugą połowę marynaty sok z limonki i cukier puder połącz i dokładnie mieszaj az cukier się rozpuści
4. w żaroodpornym naczyni zalej makaron ryżowy wrząca wodą i odstaw na minutę, aż makaron zmięknie
5.natępnie przełóż makaron na druszlak i płukaj pod zimną wodą,
osuszony makaron w dużej misce wymieszaj z pokruszonymi orzechami nerkowca, pokrojoną cebulką,
miętą aż sie dobrze połączą.
6.wyjmij udka z lodówki i usuń z nich nadmiar marynaty,
na dużej patelni rozgrzej olej i smaz udka na średnio duzym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
7.sałatke makaronową rozłóż na 4 talerze tak by zostało miejsce na kurczaka, w miejscu na kurczaka ułuż usmażone udka z kurczaka :)
SMACZNEGO :)
Będzie to z czasem największa interaktywna książka kucharska jaką do tej pory opublikowano w sieci
sobota, 26 listopada 2011
sobota, 15 października 2011
Chrupiące Piersi Kaczki Pachnące Szałwią i Tymiankiem
Serwowane ze złocistymi kawałkami dyni, szalotki, kawałkami boczku oraz świeżą rukolą.
Składniki:
*4 piersi z kaczki wraz ze skórą
*1 mała dynia piżmowa obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kostki około 2 cm
*200g gotowanego boczku, także pokrój w kostki wielkości 2 cm
*4 duże szalotki obierz i pokrój na połówki wzdłuż
*1 łyżka stołowa miodu naturalnego
*sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
*sok wyciśnięty z 1 limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
*50g masła
*50g świeżej posiekanej szałwii
*50g świeżego posiekanego tymianku
*1 pęczek około 200g świeżej Rukoli
*sól oraz miażdżony w moździerzu czarny pieprz
Sposób Przygotowania:
1 :
-pokrojoną w kostkę dynię, połówki szalotki oraz pokrojony boczek przełóż do naczynia
-dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz limonki, oliwę z oliwek, masło, posiekaną szałwię i
tymianek, dopraw solą(najlepiej morską) i zmiażdżonym czarnym pieprzem
-całość dokładnie wymieszaj
2 :
-wszystkie wymieszane ze sobą składniki przełóż do naczynia żaroodpornego
-piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut
3 :
-piersi kaczki smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu na dużym ogni przez około 5 min
(skóra powinna być chrupka i złocista)
-następnie odwróć piersi kaczki skóra do góry, zmniejsz ogień i smaż przez kolejnych 4-6 min
4 :
-pozwól kaczce delikatnie ostygnąć
-następnie każda pierś pokrój wzdłuż na 3 plastry
5 :
-serwuj z łyżką pieczonych warzyw, układając na nich po 3 plastry kaczki, oraz rukolą skropiona oliwa z
oliwek
Składniki:
*4 piersi z kaczki wraz ze skórą
*1 mała dynia piżmowa obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kostki około 2 cm
*200g gotowanego boczku, także pokrój w kostki wielkości 2 cm
*4 duże szalotki obierz i pokrój na połówki wzdłuż
*1 łyżka stołowa miodu naturalnego
*sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
*sok wyciśnięty z 1 limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
*50g masła
*50g świeżej posiekanej szałwii
*50g świeżego posiekanego tymianku
*1 pęczek około 200g świeżej Rukoli
*sól oraz miażdżony w moździerzu czarny pieprz
Sposób Przygotowania:
1 :
-pokrojoną w kostkę dynię, połówki szalotki oraz pokrojony boczek przełóż do naczynia
-dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz limonki, oliwę z oliwek, masło, posiekaną szałwię i
tymianek, dopraw solą(najlepiej morską) i zmiażdżonym czarnym pieprzem
-całość dokładnie wymieszaj
2 :
-wszystkie wymieszane ze sobą składniki przełóż do naczynia żaroodpornego
-piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut
3 :
-piersi kaczki smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu na dużym ogni przez około 5 min
(skóra powinna być chrupka i złocista)
-następnie odwróć piersi kaczki skóra do góry, zmniejsz ogień i smaż przez kolejnych 4-6 min
4 :
-pozwól kaczce delikatnie ostygnąć
-następnie każda pierś pokrój wzdłuż na 3 plastry
5 :
-serwuj z łyżką pieczonych warzyw, układając na nich po 3 plastry kaczki, oraz rukolą skropiona oliwa z
oliwek
piątek, 14 października 2011
Dynia pieczona z tymiankiem
Składniki:
*1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
*40ml oliwy z oliwek
*2 łyżki stołowe masła
*sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
*5 gałązek tymianku ( z czego 3 obrane z listków, gryz potrzebne Ci są własnie listki)

dynia piżmowa
Sposób przygotowania:
1 :
-rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
-obrane ze skórki, pokrojone na podłużne ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych kawałki dyni ułóż na
blasze do pieczenia wycięta strona do góry
2 :
-całość skropić oliwą z oliwek i w miejsce gniazd nasiennych nałożyć masło
-następnie posyp sola oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
-posyp wszystko listkami tymianku, dodaj także dwie całe gałązki tymianku
3 :
- piecz w piekarniku przez około 40-45 minut aż dynie staną się miękkie i złociste
Jest to świetny dodatek do dań głównych( możesz zastąpić nim surówkę lub inny dodatek który zwykle serwujesz do dań) jest naprawdę smacznie.
*1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
*40ml oliwy z oliwek
*2 łyżki stołowe masła
*sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
*5 gałązek tymianku ( z czego 3 obrane z listków, gryz potrzebne Ci są własnie listki)

dynia piżmowa
Sposób przygotowania:
1 :
-rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
-obrane ze skórki, pokrojone na podłużne ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych kawałki dyni ułóż na
blasze do pieczenia wycięta strona do góry
2 :
-całość skropić oliwą z oliwek i w miejsce gniazd nasiennych nałożyć masło
-następnie posyp sola oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
-posyp wszystko listkami tymianku, dodaj także dwie całe gałązki tymianku
3 :
- piecz w piekarniku przez około 40-45 minut aż dynie staną się miękkie i złociste
Jest to świetny dodatek do dań głównych( możesz zastąpić nim surówkę lub inny dodatek który zwykle serwujesz do dań) jest naprawdę smacznie.
Paella z kurczakiem i owocami morza
Jest to jedno z najlepszych dań kuchni Hiszpańskiej
Połączenie sypkiego ryżu, kurczaka, hiszpańskiego chorizo, owoców morza oraz starannie dobranych warzyw
Spróbuj tego w domu
Danie to jest wykwintne i nieco pracochłonne
Składniki :
*170g chorizo pokrojonego w cienkie plasterki
*110g boczku pokrojonego w drobna kostkę
*2 ząbki czosnku posiekanego w cienkie plasterki
*1 duża biała cebula pokrojona w drobną kostkę
*1 czerwona papryka pokrojona w drobna kostkę
*1 płaska łyżeczka listków świeżego tymianku
*¼ łyżeczki suszonych płatków czerwonego chilli
*570ml sypkiego ryżu CALASPARRA (Ryż, który preferują Hiszpanie
to głównie ryż okrągły, higroskopijny, który bardzo pęcznieje,
dzięki temu pochłania aromat i smak składników)
*1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
*125ml białego wytrawnego wina
*1,5L bulionu drobiowego podgrzej z ¼ łyżeczki nitek szafranu
*8 udek z kurczaka przekrojonych na połówki i wcześniej zrumienionych
*18 małych małż oczyszczonych w muszelkach
*110g świeżego bądź mrożonego zielonego groszku cukrowego
*4 duże pomidory pokrojone w kostkę
*120 ml dobrej oliwy z oliwek (najlepsza jest z pierwszego tłoczenia)
*1 pałka czosnku,podzielona na ząbki i obrana
*12 dużych krewetek w skorupkach
*450g kalmarów oczyszczonych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
*5 łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki
*sól oraz świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1 :
-połowę odmierzonej oliwy z oliwek rozgrzej najlepiej w rondlu
-dodaj chorizo, boczek i przesmażaj, aż się wytopi nieco tłuszczu
-dodaj posiekane cebulę i czosnek oraz pieprz, przesmażaj aż zmięknie
-dodaj tymianek płatki chilli i ryż, dokładnie mieszaj tak aby wszystkie ziarenka
ryżu były powleczone tłuszczem i błyszczące
-teraz dodaj paprykę oraz białe wytrawne wino,
- gdy zredukuje się o 0,25 dodaj gorący bulion drobiowy
oraz zrumienione udka kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut
2 :
-małże w muszelkach ułóż na dnie naczynia tak aby otwierały się na zewnątrz
-dodaj groszek oraz pokrojone pomidorki, duś na małym ogni przez kolejne 10 minut
3 :
-tymczasem rozgrzej pozostałą część oliwy z oliwek na kolejnej patelni, dodaj ząbki czosnku, krewetki
oraz pokrojone kalmary, zmaż na dużym ogniu przez około 2 minuty
-całość odcedź z tłuszczu i dodaj do paelli
4 :
-posiekaną natkę pietruszki dodaj na koniec dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj
Połączenie sypkiego ryżu, kurczaka, hiszpańskiego chorizo, owoców morza oraz starannie dobranych warzyw
Spróbuj tego w domu
Danie to jest wykwintne i nieco pracochłonne
Składniki :
*170g chorizo pokrojonego w cienkie plasterki
*110g boczku pokrojonego w drobna kostkę
*2 ząbki czosnku posiekanego w cienkie plasterki
*1 duża biała cebula pokrojona w drobną kostkę
*1 czerwona papryka pokrojona w drobna kostkę
*1 płaska łyżeczka listków świeżego tymianku
*¼ łyżeczki suszonych płatków czerwonego chilli
*570ml sypkiego ryżu CALASPARRA (Ryż, który preferują Hiszpanie
to głównie ryż okrągły, higroskopijny, który bardzo pęcznieje,
dzięki temu pochłania aromat i smak składników)
*1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
*125ml białego wytrawnego wina
*1,5L bulionu drobiowego podgrzej z ¼ łyżeczki nitek szafranu
*8 udek z kurczaka przekrojonych na połówki i wcześniej zrumienionych
*18 małych małż oczyszczonych w muszelkach
*110g świeżego bądź mrożonego zielonego groszku cukrowego
*4 duże pomidory pokrojone w kostkę
*120 ml dobrej oliwy z oliwek (najlepsza jest z pierwszego tłoczenia)
*1 pałka czosnku,podzielona na ząbki i obrana
*12 dużych krewetek w skorupkach
*450g kalmarów oczyszczonych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
*5 łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki
*sól oraz świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1 :
-połowę odmierzonej oliwy z oliwek rozgrzej najlepiej w rondlu
-dodaj chorizo, boczek i przesmażaj, aż się wytopi nieco tłuszczu
-dodaj posiekane cebulę i czosnek oraz pieprz, przesmażaj aż zmięknie
-dodaj tymianek płatki chilli i ryż, dokładnie mieszaj tak aby wszystkie ziarenka
ryżu były powleczone tłuszczem i błyszczące
-teraz dodaj paprykę oraz białe wytrawne wino,
- gdy zredukuje się o 0,25 dodaj gorący bulion drobiowy
oraz zrumienione udka kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut
2 :
-małże w muszelkach ułóż na dnie naczynia tak aby otwierały się na zewnątrz
-dodaj groszek oraz pokrojone pomidorki, duś na małym ogni przez kolejne 10 minut
3 :
-tymczasem rozgrzej pozostałą część oliwy z oliwek na kolejnej patelni, dodaj ząbki czosnku, krewetki
oraz pokrojone kalmary, zmaż na dużym ogniu przez około 2 minuty
-całość odcedź z tłuszczu i dodaj do paelli
4 :
-posiekaną natkę pietruszki dodaj na koniec dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj
środa, 12 października 2011
Chilli Con Carne
Jest to pikantne mięsne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej
Składniki:
*2 łyżki oliwy z oliwek
*2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
*2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
*1 kg chudego mięsa mielonego wołowego
*250 ml czerwonego wina
*800g posiekanych pomidorów z puszki
*3 łyżki przecieru pomidorowego
*2 czerwone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki lub 3/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
*1 płaska łyżeczka kminku
*1 płaska łyżeczka kolendry
*1 laska cynamonu
*40 ml sosu worcestershire
*1 kostka bulionu wołowego
*800g czerwonej fasoli z puszki wypłukanej i osuszonej
*drobno posiekane liście z 1 dużego pęczka kolendry
*sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób Przygotowania:
1 :
-rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywą
-dodaj cebulę i czosnek, przesmażaj aż zmiękną
-zwiększ temperaturę, dodaj mięso, przesmażaj mieszając drewniana łyżką
i przełamując dokładnie wszystkie kawałki mięsa tak by powstały mała sypkie kawałki
2 :
-dodaj czerwone wino i gotuj przez 2-3 minuty
3 :
-wymieszaj: pomidorki z puszki, przecier pomidorowy, świeże chilli(lub płatki), sos worcestershire, kolendrę, cynamon, kminek oraz pokruszoną kostkę bulionową wołową
-dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
-sporządzona masę dodaj do garnka z przesmażonym mięsem
-doprowadź do wrzenia
-przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 50-60 minut mieszając od czasu do czasu
-zagęść 1 łyżką mąki dokładnie wymieszana z około 100 ml wody, całość dokładnie wymieszaj
4 :
-dodaj fasolę i posiekane liście kolendry , doprowadź do wrzenia i gotuj przez jedną minutę
-dopraw do smaku sola i pieprzem
Serwuj z ryżem, kwaśną śmietaną i mieszanką liści sałaty
(w alternatywie dla ryżu możesz serwować np ze swoim ulubionym makaronem)
Składniki:
*2 łyżki oliwy z oliwek
*2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
*2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
*1 kg chudego mięsa mielonego wołowego
*250 ml czerwonego wina
*800g posiekanych pomidorów z puszki
*3 łyżki przecieru pomidorowego
*2 czerwone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki lub 3/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
*1 płaska łyżeczka kminku
*1 płaska łyżeczka kolendry
*1 laska cynamonu
*40 ml sosu worcestershire
*1 kostka bulionu wołowego
*800g czerwonej fasoli z puszki wypłukanej i osuszonej
*drobno posiekane liście z 1 dużego pęczka kolendry
*sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób Przygotowania:
1 :
-rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywą
-dodaj cebulę i czosnek, przesmażaj aż zmiękną
-zwiększ temperaturę, dodaj mięso, przesmażaj mieszając drewniana łyżką
i przełamując dokładnie wszystkie kawałki mięsa tak by powstały mała sypkie kawałki
2 :
-dodaj czerwone wino i gotuj przez 2-3 minuty
3 :
-wymieszaj: pomidorki z puszki, przecier pomidorowy, świeże chilli(lub płatki), sos worcestershire, kolendrę, cynamon, kminek oraz pokruszoną kostkę bulionową wołową
-dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
-sporządzona masę dodaj do garnka z przesmażonym mięsem
-doprowadź do wrzenia
-przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 50-60 minut mieszając od czasu do czasu
-zagęść 1 łyżką mąki dokładnie wymieszana z około 100 ml wody, całość dokładnie wymieszaj
4 :
-dodaj fasolę i posiekane liście kolendry , doprowadź do wrzenia i gotuj przez jedną minutę
-dopraw do smaku sola i pieprzem
Serwuj z ryżem, kwaśną śmietaną i mieszanką liści sałaty
(w alternatywie dla ryżu możesz serwować np ze swoim ulubionym makaronem)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)