środa, 12 października 2011

Warzywne Curry

 Wyśmienite wegetariańskie curry to połączenie: szpinaku, ciecierzycy oraz bakłażana
Sam/a zobacz jakie to proste
czas przygotowania to około 30 min

Składniki:
*!kg świeżych liści szpinaku (możesz je zastąpić mrożonym, jednakże w sezonie warto nabyć świeży, jest o wiele smaczniejszy)
*4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*2 średniej wielkości czerwone cebule
*puszka około 200 gram ciecierzycy
*2 ząbki czosnku
*2 zielone papryczki chilli
*1 łyżeczka nasion kolendry
*1 łyżeczka kminku
*1 duży bakłażan około 400g
*400g pomidorków z puszki (możesz je zastąpić świeżymi miękkimi pomidorkami)
*przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

1 :
 -cebule posiekaj w drobną kostkę
 -odsącz i opłucz 200g ciecierzycy
 -czosnek drobno posiekaj
 -papryczki chilli przekrój wzdłuż, następnie posiekaj w półplasterki wraz z nasionami
 -bakłażan pokrój w około 2 cm kostkę
 -pomidorki drobno posiekaj

2 :
 -Szpinak gotuj we wrzątku przez około 2 minuty
 -następnie schłódź pod bieżącą zimną wodą
 -delikatnie wyciśnij tak aby usunąć większość płynu (nie zgniataj)
 -odsączony z płynu szpinak bardzo drobno posiekaj

3 :
 -połowę oliwy z oliwek rozgrzej w dużym garnku
 -dodaj posiekaną cebulę, ciecierzycę, posiekany czosnek,półplasterki chilli, łyżeczkę nasion kolendry oraz      łyżeczkę kminku
 -przesmażaj na średnim ogni przez około 5 minut

3 :
 -dodaj do garnka resztę oliwy z oliwek i pokrojony w kostkę bakłażan
 -duś przez 10 minut często mieszając

4 :
 -dodaj pomidorki i szczyptę soli
 -przykryj
 -zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
  aż bakłażan będzie miękki
 -wymieszaj z drobno posiekanym szpinakiem
  (dopraw do smaku solą oraz pieprzem)
Danie jest gotowe do podania

wtorek, 11 października 2011

bigos z cukinii




Zaczął się okres cukinii. Cukinia jest świetnm i zdrowym owocem. Ma wysoką wartość dietetyczną, gdyż zawiera duże ilości cukrów, witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz karoten. Sole mineralne to: fosfor, wapń, magnez, żelazo.

Owoc cukinii wbrew pozorom posiada wiele witamin i minerałow.
Po za tymi właściwościami w owocu cukinii nie odkładają się metale ciężkie.
Odkwaszająco działają zawarte w niej związki zasadowe, bardzo dobrze wpływają na proces trawienia.
Zatem przedstawiam państwu proste przygotowanie takowego warzywa.
Przygotowałam przepis na bigos z cukinii. 

BIGOS Z CUKINII

SKŁADNIKI:

1 średnia cukinia
1 cebula
1 koncentrat pomidorowy
2 marchewki
2 parki kiełbasy zwykłej
trochę zielonej pietruszki
trochę margaryny do podsmażania
przyprawy:, sól, pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:

Owoc cukinii obrać ze skórki oraz wykroić ze środka pestki oraz miąż.
Umyć dokładnie warzywo.
Pokroić w dużą kostkę.
Wrzucić do garnka i podsmażać na margarynie, od czsu do czsu mieszać.
W tym czasie obrać marchewki, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Startą marchewkę dodać do cukini i razem prużyć. Mieszać od czsu do czsu.
Obrać cebulę i drobno pokroić. Zeszklić ja na margarynie.
Kiełbasę pokroić w kostkę i smażyć na margarynie.
Gdy kiełbasa będzie dobrze podsmażona dodać do niej cebulę oraz koncentrat pomidorowy.
Dobrze wymieszać.
Wrzucić kiełbasę z cebulą do cukinii i marchewki.
Doprawić solą, pieprzem.
Pokroić pietruszkę i dodać ją do cukinii i reszty składników. 

Czas przygotrowania 60 minut.

Porcje na 6 osób.

Stopień trudności łatwe.


Koszt to zaledwie 15 zł. http://latweprzepisykulinarne.blogspot.com/

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym


Jeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...

Składniki:

1 pierś kurczaka,
4 pomidory,
2 cebule,
1 papryka czerwona,
3 plasterki ananasa z puszki,
½ puszki kukurydzy,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżka octu,
szczypta curry,
szczypta Vegety lub Kucharka,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
szczypta pieprzu ziołowego,
sól do smaku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia,
ryż,

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.

Podajemy z ryżem.

poniedziałek, 10 października 2011



Włoski makaron z szynką, z lekką orientalną nutką
Potrawa zainspirowana została prezentem, włoskim makaronem Fusilli Ortolano (skręcone różnokolorowe kilkucentymetrowe pałeczki), otrzymanym od znajomych, którzy właśnie powrócili z wakacji ze słonecznej Italii.

Składniki (danie dla trzech osób):

30-40 dkg surowej szynki wieprzowej (mięso może być w zasadzie dowolne, różnica w przygotowaniu będzie objawiała się w czasie trwania obróbki termicznej),

Makaron Fusilli Ortolano - nadaje się właściwie każdy gruby makaron, ale bajecznie wyglądają w potrawie wymyślne kolorowe makarony, których obecnie mamy spory wybór w sprzedaży,

duży por (do potrawy używamy tylko młodej, białej i żółtozielonej części pora),

szczypiorek – 2 -3 łodyżki, jedna mała marchewka, ½ czerwonej cebuli,

pikantna papryczka, połowa cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 centymetr świeżego obranego imbiru,

1-2 pomidory z puszki z dwoma łyżkami zalewy,

3-4 łyżki oliwy z oliwek, Sól, pieprz.


Sposób przygotowania

Marynata do mięsa

Mięso, po wcześniejszym usunięciu żyłek i tłuszczu, kroimy na 2-3 milimetrowe plasterki (kształt dowolny), jednak porcje powinny mieć podobną wielkość. Kroimy w cienkie paseczki papryczkę, czosnek oraz imbir. Mięso zalewamy (w głębokim naczyniu) oliwą, dorzucamy papryczkę, czosnek, imbir, skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, solimy oraz doprawiamy pieprzem do smaku. Całość mieszamy w celu równomiernego połączenia się składników. Pozostawiamy w lodówce na około 3 -4 godziny (naturalnie można skrócić etap lodówkowy, jednakże mięso nie nabierze właściwego smaku).

Przygotowanie potrawy


Kroimy w cienkie paseczki (zapałki) marchewkę, w cienkie 1 milimetrowe krążki pora, w cienkie paski cebulę oraz drobno kroimy szczypiorek. Na gorącą, lekko posoloną wodę wrzucamy makaron i gotujemy stosownie do jego rodzaju. Równocześnie rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plasterki mięsa, wcześniej pozbawione dodatków (kawałków papryczki, czosnku oraz imbiru) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, nie dodając tłuszczu gdyż na mięsie pozostała oliwa z marynaty. Wyjmujemy usmażone mięso i wrzucamy na patelnię wcześniej oddzieloną od mięsa marynatę oraz marchewkę. Po 2 minutach dorzucamy pora, cebulę, szczypiorek i smażymy 2 minuty (mieszając, co chwilę), a następnie zdejmujemy z patelni. Na zakończenie na patelnię (wciąż tą samą – pełną smaków) wrzucamy pokrojone cienko 2 pomidory z puszki z dodatkiem sosu pomidorowego i podsmażamy około 2 minuty. Całość obróbki termicznej produktów powinna zająć około siedem osiem minut. Ten sam mniej więcej czas potrzebny jest do ugotowania makaronu.


Gdy wszystkie produkty są gotowe przystępujemy do podania potrawy


Na talerzu układamy najpierw porcję makaronu, dodajmy na wierzch makaronu podsmażoną szynkę, potrawę dekorujemy warzywami (marchewka, por, szczypiorek, cebula z dodatkami papryczki, imbiru oraz czosnku) a następnie dekorujemy szynkę sosem z podsmażonych pomidorów.


Dzisiaj jadłem. Wierzcie Mi, naprawdę palce lizać!!! 

Sałatka z Brokułów w sosie serowym z grillowanym boczkiem

do przygotowania potrzebne będą:
*1,2 kg Brokułów (podzielonych na różyczki, w sezonie zakupisz świeże, są o wiele smaczniejsze)
*150 ml kwaśnej śmietanki 18 % lub jogurtu naturalnego
*100 ml majonezu
*20 dag sera żółtego cheddar
*30 dag boczku (najlepszy jest wędzony, jednakże możesz go zastąpić gotowanym)
*20 ml białego octu winnego  (lub ewentualnie 15 ml octu spirytusowego)
*1 ząbek czosnku
*przyprawy:
-sól
-cukier
-grubo mielony czarny pieprz

Sposób Przygotowania:
Nastaw około 2 litry osolonej wody  (woda musi mieć wyrazisty słony smak)
Podzielone na różyczki, umyte brokuły przełóż do garnka z Gotującą  
się wodą, na małym płomieniu gotuj brokuły około 4/6 minut,
Przygotuj naczynie z zimna woda, w czasie gdy brokuły się gotują.
Sprawdź brokuły powinny być chrupkie i mieć intensywny zielony kolor,
jeśli  pożółkną, może to oznaczać że się rozgotowały a tego nie chcesz.
Brokuły odcedź i przełóż do naczynia z zimną woda na kilka minut,
gdy już będą zimne, ponownie odcedź, odsącz z wody i schowaj do lodówki.

Sos serowy:
Ser zetrzeć na tarle na grube wiórki (paski) przełóż  do naczynia nie przygniataj,
dodaj 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego, 100 ml majonezu,
20 ml octu winnego, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszaj,
dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem możesz dodać również
cukier by załagodzić ostry smak

Boczek pokrój w Cienkie słupki, przesmażaj na patelni nie używając do tego tłuszczu
przesmażony boczek odsącz z tłuszczu który się wytopił, możesz użyć do tego papie-
rowego ręcznika kuchennego.

Schłodzone brokuły  możesz pokroić następnie dodaj sos, dokładnie wymieszaj.
Podane na talerzykach porcje posyp boczkiem.

Jako element dekoracyjny jak i urozmaicenie dania możesz dodać listki świeżego
młodego szpinaku, tarty parmezan oraz ciepłe pieczywo ziołowe/czosnkowe