składniki na około 4 porcje
do przygotowania porzebne będą :
*udka, pałki oraz skrzydełka z 1 kurczaka
*80 ml oliwy z oliwek
*1 łyzka stołowa miodu
*1 mała łyżeczka musztardy
*2 ząbki czosnku
*4 listki laurowe
*4 ziarna ziela angielskiego
*0,5 łyzeczki papryki słodkiej mielonej
*0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
*1 łyzeczka soli(może to być sól morska)
*1 aska łyżeczka ziół prowansalskich
*skórka otarta na drobnym tarełku z jednej cytryny
(powinna to być tylko żółta skórka otarta z cytryny)
Marynata do kurczaka:
do naczynia z oliwą dodać wszystkie wymienione wyżej składniki, poza kurczakiem i dokładnie
zmiksować.
Przygorowanie:
kurczaka umyć, osuszyć i przełozyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie wymieszać ze sporządzoną
wcześniej marynatą.
włozyc do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie tak zamarynowanego kurczaka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 155/165 stopni C
piec około 80 minut
Świetnie smakuje serwowany z ziemniakami opiekanymi oraz surówka z kiszonej kapusty)
(ważna by surówka była słodko kwasna)
Życzę wam smacznego :)
Ps: czekam na słowa krytki negatywnej bądź pozytywnej
i z góry dziękuję za wasze wypowiedzi które pomoga mi w poprawieniu o ile to konieczne
walorów smakowych proponowanych przeze mnie potraw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz