piątek, 7 października 2011

Kurcze pieczone w miodzie z cytrynką

składniki na około 4 porcje
do przygotowania porzebne będą :
*udka, pałki oraz skrzydełka z 1 kurczaka
*80 ml oliwy z oliwek
*1 łyzka stołowa miodu
*1 mała łyżeczka musztardy
*2 ząbki czosnku
*4 listki laurowe
*4 ziarna ziela angielskiego
*0,5 łyzeczki papryki słodkiej mielonej
*0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
*1 łyzeczka soli(może to być sól morska)
*1 aska łyżeczka ziół prowansalskich
*skórka otarta na drobnym tarełku z jednej cytryny
 (powinna to być tylko żółta skórka otarta z cytryny)

Marynata do kurczaka:
do naczynia z oliwą dodać wszystkie wymienione wyżej składniki, poza kurczakiem i dokładnie
zmiksować.
Przygorowanie:
kurczaka umyć, osuszyć i przełozyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie wymieszać ze sporządzoną
wcześniej marynatą.
włozyc do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie tak zamarynowanego kurczaka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 155/165 stopni C
piec około 80 minut

Świetnie smakuje serwowany z ziemniakami opiekanymi oraz surówka z kiszonej kapusty)
(ważna by surówka była słodko kwasna)
      Życzę wam smacznego :)

Ps: czekam na słowa krytki negatywnej bądź pozytywnej
i z góry dziękuję za wasze wypowiedzi które pomoga mi w poprawieniu o ile to konieczne
walorów smakowych proponowanych przeze mnie potraw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz